“Θεωρώ ότι πρέπει τα ψέματα κάποια στιγμή να τελειώσουν και να συνειδητοποιήσουν όλοι τι είναι αυτό που κάνουν και πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας” είπε ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ) Γιάννης Λιονάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό, με αφορμή τον τραγικό χαμό του 16χρονου Αντώνη στις Λούρες Ηρακλείου όταν το αγροτικό που οδηγούσε σφηνώθηκε σε μια ελιά…
Ο ίδιος κρούει όπως τονίζει “τον κώδωνα του κινδύνου σε εκείνο το γονιό που θεωρεί ότι το 13χρονο παιδί του επειδή ξέχασε κάτι στο χωράφι, επειδή ξέχασε κάτι στη δουλειά μπορεί να του πει πάρε το φορτηγό και πήγαινε να μου το φέρεις από απόσταση 10 χιλιομέτρων…
ότι μπορεί να το κάνει και να είναι και ευχαριστημένος και να χαίρεται και να καμαρώνει ότι το παιδί του είναι μάγκας και μπορεί και οδηγεί στα 13 του. Έχω μιλήσει αρκετές φορές σχεδόν σε όλα τα σχολεία της περιοχής, έβλεπα παιδιά 9 χρόνων να μου λένε ότι οδηγούν τρακτέρ… Σε διπλανό χωριό και σχολείο έβρισκα μαθήτρια που έλεγε ότι από τα 11 πήγαινε από διπλανό χωριό και έφερνε τσιγάρα του μπαμπά της με το αυτοκίνητο… Στο γυμνάσιο στο Ζαρό, μιλώντας σε παιδιά από τα 23 αγόρια τα 21 και από 32 κορίτσια το ένα, πήγαιναν με δικό τους μηχανάκι στο σχολείο. Που τους τα πήρε ο παππούς επειδή βοήθησαν στην κουρά, στα ξύλα, κλπ.”.
Ο ίδιος παρακάλεσε “όλους τους γονείς και τους παππούδες και όσους ακούν, όλα είναι θέμα του πώς θα καλλιεργήσουμε, ποιες παραστάσεις θα δώσουμε, τι πράγματα θα ενσταλάξουμε στα παιδιά μας μέχρι την ηλικία των 7 ετών, από τα 7 και πάνω τα έχουμε χάσει…
Ότι πούμε, θα το πάρουν από το μαιευτήριο μέχρι τα 7 τους.. Και το έχει ανακαλύψει χρόνια τώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Εμείς εδώ δεν το έχουμε καταλάβει και θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε το παιδί σαν τσουβάλι στο αυτοκίνητο”.
“Δεν υπάρχει ‘κακιά ώρα’ και κακορίζικο παιδί, όλα είναι στη συνείδηση και στο μυαλό μας και στο πώς λειτουργούμε, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μάθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία από τις πολύ μικρές ηλικίες ώστε να έχει το παιδί την οδηγική παιδεία. Όσο καιρό και αν κάνουμε ένα πράγμα με τον ίδιο τρόπο, είναι αδύνατο να περιμένουμε άλλο αποτέλεσμα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο”.
Στο διάστημα της καραντίνας, όπως ανέφερε, με περιορισμένη την κυκλοφορία έχουν συμβεί 2 δυστυχήματα στους δρόμους της Κρήτης. Παρατηρείται, τόνισε, μία μείωση 51% των τροχαίων, με τη χρονιά στο Λασίθι να είναι όπως είπε “από τις χειρότερες, με
65 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, κάτι που μόνο άλλη μια φορά το έχουμε συναντήσει τα τελευταία 25 χρόνια. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι ενώ μέχρι πέρυσι είχαμε 59 νεκρούς μέχρι σήμερα και φέτος μέχρι τώρα 29, με 4 μήνες όμως χωρίς κυκλοφορία οχημάτων, δεν αλλάξαμε και ιδιαίτερα βάσει και των σχετικών στοιχείων”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Καλό Χωριό: Του έκανε παρατήρηση για την οδήγηση και του επιτέθηκε με καδρόνι
Άγριο επεισόδιο με αφορμή μια παρατήρηση για τον τρόπο... -
Χριστουγεννιάτικο Basketball Camp διοργανώνει ο Άγιος Νικόλαος Europlan
Εορταστικό Basketball Camp διοργανώνει ο Άγιος Νικόλαος Europlan, από... -
Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας για το 2025
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας για το 2025,...